Wolkbreuk en blikseminslag, soms zit het mee en soms zit het tegen. Dat was de gedachte van Hans Eshuis, een boer die aan de rand van de Hardenbergse wijk Baalder woont.
Hans Eshuis had dinsdag 1 juni onder mooie weersomstandigheden 40 hectare gras gemaaid. Het was wel een late eerste snede, dus het gras zat er dik op. Woensdag 2 juni is alles gereed gemaakt voor de oogst: plaat schoon, gras geschud en geharkt.
Donderdag 3 juni is met de loonwerkers in alle vroegte begonnen om het gras in te kuilen. “Om 15.30 uur hadden we 23 hectare op de bult, mooi spul!”, aldus Hans.
Tijdens de pauze werden er nog grappen gemaakt over het weer, dat het zo meezat. Nog geen half uur later, na een bliksem en harde donder, brak ineens de lucht open. Binnen een half uur stond alles blank. 60 mm! In de stromende regen en samen met de buren (noabers) is maar gauw plastic over de halve bult getrokken. Iedereen was tot op het bot kleddernat. De overige 17 hectare moest maar later.
Het gras bleek vrijdag redelijk opgedroogd. Alsnog is de rest ‘s avonds en ’s nachts geoogst op een nieuwe bult.
Samen met loonbedrijf Hekman zijn ze met het oogsten doorgegaan tot zaterdagmorgen 4.30 uur. Toen werden de laatste loodjes gelegd en kon ook hier het plastic over.
En zo ineens, wéér een enorme bui, dit keer inclusief heftig onweer. “Dood eng!”, laat mevrouw Eshuis weten. “Ik stond vanuit het slaapkamerraam te kijken, omdat ik in quarantaine zit. Het was zelfs gevaarlijk om buiten aan het werk te zijn, maar nog meer regen in het gras kan ook niet!” En zo ineens klonk daar een megaklap. Dat kon er ook nog wel bij, blikseminslag. “Alles in de stal was ineens donker, ik zag hen beiden niet meer. Even was ik bang dat de bliksem op mijn man en zoon was ingeslagen! Gelukkig zijn ze direct in de trekker gesprongen. Het plastic zit er over. Al met al veel natuurgeweld in een week. Door de inslag is veel elektronica kapot gegaan, zoals de router van het internet, de omvormer van de zonnepanelen en de elektronica van de melktank.
Over een paar maand zullen de monsters van de kuilen uitwijzen wat de schade daadwerkelijk zal zijn, van het verlies in voederwaarde van het gras.